Assalammualaikum semua .Talking about Char Kuey Teow.It is One of my favourite food.Always , bila keluar nak makan tak rasa nak makan nasi , aku akan pilih untuk makan 'CKT' tapi tgok jugak dekat tmpt yang tertentu je yang CKT dia sedap . sebab tak semua orang yang masak CKT ni sedap masakan dia . So in this entri aku nak share how to cook a CKT . Basically, aku pun tktau nak masak benda alah ni . disebab kan aku suka makan benda ni . apasalahnya kalau aku belajar kan . so lepas ni lapar je dkt rumah ,boleh masak 24/7 terus ngap je . So this is the resipe yang aku dapat daripada internet , confirm sedap sebab tgok gambar pun macam sedap. hahaha. *dont judge a book by its cover okay. nahh ini dia resipe nye.
Resepi Char Kuey teow;
- 200g kuey teow(@ ambil secekak utk sorang makan)
- 1 sudu cili kisar
- isi kerang
- taugeh
- 1biji telur
- 4 sudu besar paste char kuey teow
bahan2 paste :
- 200g udang
- 250ml air
- 4 ulas bawang putih (ketuk/blend)
- 6 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar kicap pekat
- 3 sudu besar kicap manis
- 1 kiub pati ikan bilis
- 2 sudu kecil garam
- 1 sudu gula
cara penyediaan paste:
- Rebus udang separuh masak . asing kulit ,isi & kepala udang .
- kisar kult & kepala udang ,bersama air rebusan td ,tapis & ambil stoknya.
- cmpurkan stok td dgn sos tiram, kicap manis, kicap pekat, bawang putih, garam, gula & kiub ikan bilis
- Reneh bahan paste tadi hingga agak pekat. sejukkan seketika. Boleh simpan dlm peti sejuk supaya thn lama.
okay last skali tips nak buat CKT yang sedap ialah:
- masak paste awal sejam , lagi awal lg bagus (1hari)
- proses masak 3-4 min ,pastikan api kuat n pergerakan pantas ,kalau mcm siput nti hangus lah CKT tu.
- kena masak satu2 lagi sedap .maksudnya kalau masak untuk 2 org kena lah masak dua kali . sebab CKT tak sedap kalau masak skali banyak .
Dekat bawah ni ada gambar2 bahan2 yang digunakan . buat orang yg taktau boleh refer gmbr ni . heee
KIUB PATI IKAN BILIS |
SOS TIRAM |
KICAP PEKAT |
KICAP PEKAT |
ISI KERANG |
UDANG |
No comments :
Post a Comment